TAJANSTVENI ŽIVOT PISCA U IZBJEGLIŠTVU

„Stefan Zweig: Oproštaj od Europe“ od 03. augusta u kinima

2

Film „Stefan Zweig: Oproštaj od Europe“, rediteljice Marie Schrader, bilježi godine egzila u životu Stefana Zweiga, jednog od najčitanijih pisaca na njemačkom jeziku svoga vremena – između Buenos Airesa, New Yorka i Brazila.

Kao jevrejski intelektualac, Zweig pokušava da zauzme odgovarajući stav prema događajima u nacističkoj Njemačkoj, usput tražeći dom u novom svijetu. Ovaj vizuelno zapanjujući i emotivno moćan film istražuje šta znači biti izbjeglica, i postavlja teško pitanje – da li reći naglas svoj stav ili bolje šutati u teškim vremenima tiranije.

Glavne uloge u filmu tumače Josef Hader, Barbara Sukowa, Aene Schwarz, Tomas Lemarquis i Charly Hübner.

Film je osvojio Bavarsku filmsku nagradu za najbolju režiju, Nagradu njemačkih filmskih kritičara za fotografiju i za glavnu mušku ulogu, kao i Austrijsku filmsku nagradu za najbolju scensku šminku.

Rediteljica Maria Schrader, koja se pored režije bavi i glumom, i pisanjem scenarija, dobitnica je brojnih prestižnih nagrada za glumu, uključujući i Srebrnog medvjeda za film Aimee & Jaguar. Njen najnagrađivaniji film je Ljubavni život (Liebesleben), u kome jednu od glavnih uloga igra Rade Šerbedžija.

Domaća publika će imati priliku da pogleda ovaj film od četvrtka, 03. augusta.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.