Satirični film o Staljinovoj smrti od danas u kinima

Staljinova-smrt-668x250 (1)

Političke mahinacije i previranja poslije smrti nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina su glavna tema filma „Staljinova smrt“, koji potpisuje reditelj Armando Iannucci. Ova komedija-drama je ekranizacija francuskog stripa “La mort de Staline”, koja predstavlja satirični pogled na veliki historijski trenutak i prikazuje ga na najzabavniji mogući način.

Radnja filma se odvija u Moskvi, 1953. godine. Nakon smrti sovjetskog diktatora Staljina, slijedi kompletni haos u vrhu vlasti, kao i borba za upražnjenu poziciju. Među moćnicima koji započinju borbu za prevlast su Georgij Maljenkov (Jeffrey Tambor), Nikita Hruščov (Steve Buscemi), i šef policije Lavrentij Berija (Simon Russell Beale). Dok oni prave pometnju, svađaju se i zabijaju jedni drugima nož u leđa, ko vodi državu? Kombinujući intrigu i napetost sa parodijom, ova drska komedija na duhovit način razoružava birokratski sistem, i sve to u izvođenju sjajne glumačke ekipe.

Glavne muške uloge povjerene su iskusnim, gore navedenim glumcima koji sjajno stvaraju urnebesnu atmosferu kakvu imaju najbolje engleske komedije.

Ova britansko-francuska politička satira je premijerno prikazana na Filmskom festivalu u Torontu, kada je dobila vrlo pozitivne kritike medija i filmskih kritičara. Uprkos međunarodnom uspjehu, u Rusiji je ovaj film izazvao velike konroverze, zbog čega je i zabranjeno njegovo prikazivanje.

Pogledajte trailer prije nego što odete u kino i pogledate film:

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.